2024. június 20. Csütörtök, Rafael napja
Betöltés...
Betöltés...
 • Búvároktatás Debrecenben

  Búvároktatás Debrecenben

  Szeretnél megtanulni búvárkodni Debrecenben? Akkor várunk Téged!

  Tovább
 • A bohóchalakról

  A bohóchalakról

  Szemet gyönyörködtető a sárga, a narancs, a vörös, vagy akár a csokoládé mindenféle árnyalatában tündöklő bohóchalnak jelenleg 27 faja él.

  Tovább
 • A korallok csodás világa

  A korallok csodás világa

  A korallok közé tartoznak a trópusi óceánokban élő korallzátonyokat alkotó organizmusok, amelyek kalcium-karbonátot kiválasztva jönnek létre

  Tovább
 • Sportbúvárkodás

  Sportbúvárkodás

  A sportként űzött búvárkodásnak számos ága van.

  Tovább

Sportbúvárkodás »

Az uszodában űzött uszonyos- illetve búvárúszás esetében a hagyományos úszóversenyhez hasonló lebonyolításban rendeznek versenyeket, a két ág eltérése az, hogy az uszonyos úszók légzőcsővel, míg a búvárúszók kisméretű palackkal merülve versenyeznek. A tájékozódási búvárkodás nyílt vízben zajlik, ebben a versenyszámnak a búvároknak a lehető legrövidebb idő alatt kell teljesíteni a megadott pályát a víz alatt, a következő ellenőrző pontok megtalálása tájolással történik. Ezekben a versenyszámokban a Búvárok Világszövetségének (CMAS) égisze alatt rendeznek versenyeket, például világ- és Európa-bajnokságokat. A CMAS magyar tagszervezeteként a Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) rendez búvárúszó versenyeket. Szintén a víz alatt űzött sportok közé tartozik a víz alatti hoki, a víz alatti rögbi és a víz alatti lövészet.

A szabadtüdős búvárkodás ún. apnea ágában is léteznek versenyek, melyek közül a legrangosabbakat az AIDA világszervezet égisze alatt bonyolítják. Az apneában nem a gyorsaság a meghatározó, hanem az, hogy a versenyző egy levegővétellel milyen eredmény elérésére képes. Léteznek mélymerülési versenyszámok, mint a Variable Weight (merülés változó súllyal): a búvár kötél mentén egy "szán" segítségével merül, melynek súlya a búvár testsúlyának harmada, de maximum 30 kg lehet. A szán süllyedési sebességét a búvár szabályozhatja. A no-limit merülésekhez képest a különbség annyi, hogy a búvárnak saját erejéből kell a felszínre emelkedni (kötélen való felhúzás, felúszás). A Constant Weight kategóriánál a búvár ugyanannyi súllyal merül le és emelkedik a felszínre.

A no limit merüléseknél a búvár kötél mentén egy "szán" segítségével merül a célmélységbe,majd az adott mélység elérését követően a felemelkedést egy levegővel töltött ballon segíti. Itt már nincsenek korlátozások a "szán" súlyát illetően.A süllyedési sebességét szintén a búvár szabályozhatja. A Free Immersion során a búvár kötél mentén húzva magát merül, azonban a merüléshez és a felemelkedéshez csak a két karját használhatja. Míg az előbbi versenyszámok nyílt vízben zajlanak, a medencében statikus és dinamikus versenyszámokra kerül sor. A statikus apnea versenyszámban az a cél, hogy a búvár egy helyben lebegve a lehető leghosszabb időt töltse a víz alatt egy lélegzettel, míg a dinamikus verseny során egy levegővel a lehető leghosszabb távot kell leúszni a víz alatt. Az apnea valamennyi ágában számon tartja az AIDA a világrekordokat, nők és férfiak között egyaránt.

 • алмазная резка almbur.com.ua
 • алмазное сверление www.stenorez.com.ua
 • стена плача молитва
 • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ free-forum.com.ua
 • строительство из дерева Plotnik
 • лаборатория стекла https://soglassie.com.ua
 • ремонты от компании StroySila
 • укладка брусчатки